ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ

 Ένας καθηγητής Βιολογίας εξηγούσε στους μαθητές του πώς μια κάμπια γίνεται πεταλούδα.Τους είπε ότι κατά τις επόμενες δύο ώρες η πεταλούδα θα προσπαθούσε να βγει από το κουκούλι και αφού τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να τη βοηθήσει, έφυγε.
Οι μαθητές περίμεναν και κάποια στιγμή άρχισε η διαδικασία. Η πεταλούδα προσπαθούσε να βγει από το κουκούλι, όταν ένας από τους μαθητές τη λυπήθηκε και αποφάσισε να τη βοηθήσει. Έσπασε λοιπόν το κουκούλι και η πεταλούδα η οποία δεν χρειαζόταν πια να καταβάλει καμία προσπάθεια, λίγο αργότερα πέθανε.
 Όταν επέστρεψε ο καθηγητής και του είπαν τι είχε συμβεί, εξήγησε στον μαθητή ότι στην πραγματικότητα βοηθώντας την πεταλούδα τη σκότωσε, γιατί σύμφωνα με τον νόμο της φύσης, η προσπάθεια της πεταλούδας να βγει από το κουκούλι τη βοηθά να δυναμώσει τα φτερά της. 
Ο μαθητής της στέρησε την προσπάθεια και έτσι, η πεταλούδα πέθανε. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Οι άνθρωποι εκείνοι που προσπαθούν σκληρά να μάθουν να βελτιώνουν τις ικανότητες τους, νιώθουν ευχαρίστηση γιατι αυξάνουν την απόδοση τους σε μακροχρόνια βάση. Πολλές φορές εγκαταλείπουν στα μισά την προσπάθεια να μάθουν, όμως αν επιμείνουν θα τα καταφέρουν και θα νιώσουν ευτυχέστεροι.
Το συμπέρασμα αυτό ισχύει για τον αθλητή, τον μαθητή, τον σπουδαστή, τον ασκούμενο τεχνίτη και για όλα τα όντα στον πλανήτη. Όποιος μάθει καλά επιβιώνει καλύτερα, όποιος δεν μάθει διαβιώνει δυσκολότερα.
Είναι αναπόφευκτο ότι κάποιος θα πρέπει να περάσει μέσα από μια δύσκολη φάση για να μάθει. Να περάσει τη δύσκολη διαδικασία της εκμάθησης και της σκληρής προσπάθειας ώσπου να νιώσει ότι μπορεί να αποδώσει και να αυτονομηθεί, ώσπου να νιώσει ότι μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια.
Από την άλλη, όποιος δεν προσπαθήσει είτε γιατι βαριέται, ή κουράζεται, ή δεν του δόθηκε η ευκαιρία ή ακόμα του στέρησαν αυτό το δικαίωμα, σίγουρα δεν θα τα καταφέρει εύκολα, σίγουρα θα πετύχει λίγο έως καθόλου
Όλα αυτά ισχύουν για τους ανθρώπους, το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα όντα στη φύση. Είναι ο υπέρτατος νόμος, οι άγραφοι νόμοι της φύσης που είναι τόσο ισχυροί και δυνατοί που καθορίζουν τις φυσικές ισορροπίες και που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να διαιωνιστεί η ζωή.