Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

1. Όταν ενας κλέφτης μια νύχτα μπήκε σε ένα εργοστάσιο για να σπάσει το χρηματοκιβώτιο και να κλέψει, είδε στην πόρτα ένα σημείωμα που έγραφε: «Σας παρακαλώ, μην καταστρέψετε το χρηματοκιβώτιο, δεν είναι κλειστό. Απλά γυρίστε το χερούλι της πόρτας», αυτός έπιασε και γύρισε το χερούλι, οπότε έπεσε πάνω του ένα μεγάλο σακί με άμμο, άναψε το φως και το βούισμα της σειρήνας ξύπνησε όλη τη γειτονιά, κατέφθασε αμέσως η αστυνομία, και ο άτυχος διαρρήκτης συνελήφθηκε.
Στη φυλακή ο διαρρήκτης ήταν πολύ θλιμμένος, και πολύ θυμωμένος, και αντί να σκέφτεται την μεγαλη του βλακεία, σκεφτόταν πως μπορούσε μετά απ’ αυτό να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους.

2. Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.
Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με τις τσέπες γεμάτες χρήματα και με χαμόγελο στα χείλη.
Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.
Όταν στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος, ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για θα αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι των 500 ευρώ.
Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ τον ένα.
Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.
Μετά την επικερδή συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα καθώς προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη, αλλά ματαίως. Η αξία τους είχε μηδενιστεί. Η τράπεζα λοιπόν που ανήκε στους δύο συνεταίρους, κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία ανακοίνωσε πως μπορούν πρώην ιδιοκτήτες τους να τα ενοικιάζουν για τις εργασίες τους. Τοιουτοτρόπως το χωριό πτώχευσε, και οι κάτοικοι μετανάστευσαν σε άλλους τόπους για να βρουν ένα καινούργιο ριζικό. Στον τόπο έμειναν μόνο οι γέροντες, και η τράπεζα των δύο επιχειρηματιών, πτώχευσε και έκλεισε καθώς δεν γίνονταν πλέον χρηματικές συναλλαγές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Τη βλακεία την βλέπουμε παντού, την κουβαλά ο περισσότερος κόσμος από γεννησιμιού του, είναι διάχυτη στο DNA του καθενός και την έχει η πλειοψηφία των ανθρώπων.
Είναι ο κυριότερος λόγος που οι κρατούντες εξουσίαν ή χρήματα μπορούν εύκολα να κυβερνούν και να κουμαντάρουν τα πλήθη, διότι είναι ευφυέστεροι τους.
Αυτού του είδους ευφυείς άνθρωποι μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνοι, γιατί πιστεύοντας στην εξυπνάδα τους και κατέχοντας την πολιτική εξουσία, αντιμετωπίζουν τους υποταχτικούς τους με μεγάλη αλαζονεία έτσι που μπορεί να πούμε ότι διακατέχονται από μια επικίνδυνη βλακεία η οποία ακυρώνει την ευφυΐα τους. Με λίγα λόγια, εκ του αποτελέσματος των πράξεων τους, μπορούμε να τους ονομάσουμε και αυτούς βλάκες, αλλά επικίνδυνους βλάκες. Διότι παρακολουθώντας την ιστορία της ανθρωπότητας, όσοι είχαν εξουσία την χρησιμοποίησαν μόνο για ίδιον όφελος με τρόπο ζημιογόνο έναντι των άλλων, έτσι που πολλά δεινά και καταστροφές να συμβαίνουν κατά καιρούς εις βάρος της πλειοψηφίας των πολλών πολιτών.
Ξέρουμε  πως υπάρχει απλωμένη παντού η βλακεία, και ο καθένας θα έπρεπε να προσπαθεί να την περιορίσει, αλλά αντί τούτου, οι επιτήδειοι την εκμεταλλεύονται για να μπορούν να εξουσιάζουν.

Καλούνται λοιπόν, οι εναπομείναντες έξυπνοι αλλά τίμιοι που δεν ασχολούνται με τις επιχειρήσεις και την πολιτική, αλλά με την παιδία και την πνευματική πολιτική, να δράσουν ώστε να επιμορφώσουν και να συμβουλεύσουν τους ανθρώπους πώς να ελευθερωθούν από την βλακεία.