ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Δύο ταξιδιώτες φίλοι περνούσαν κάποτε από το δάσος και συνάντησαν μια αρκούδα. 
Ο ένας έτρεξε γρήγορα και ανέβηκε σε ένα δέντρο, ενώ ο άλλος δεν τα κατάφερε. 
Αναγκάστηκε, λοιπόν, να πέσει στο έδαφος και να κάνει τον νεκρό για να τον αγνοήσει η αρκούδα.
 Όντως, η αρκούδα, αφού τον μύρισε για λίγο στο αυτί, έφυγε.
 Τότε ο σύντροφος του κατέβηκε από το δέντρο και τον ρώτησε:
-Τί έκανε στο αυτί σου η αρκούδα;
Ο άλλος απάντησε:
-Μου είπε να μην εμπιστεύομαι τον φίλο που με εγκαταλείπει όταν τον χρειάζομαι. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και πίστη αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της φιλίας
Η πίστη και η βεβαιότητα ότι συγκεκριμένο άτομο έχει τα χαρίσματα της εντιμότητας και της ειλικρίνειας, ονομάζεται εμπιστοσύνη. Όταν κάποιος διαθέτει αυτά τα χαρίσματα, είναι σε όλους επιθυμία να τον έχουν φίλο. Ποιος μπορεί όμως να είναι σίγουρος για τον άλλο ότι αυτά αυτά τα χαρίσματα τα έχει πραγματικά μέσα του;
Υπάρχει όμως τελικά φιλία, αγάπη και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους;
Η κοινωνική σχέση που αναπτύσσεται αναμεταξύ των ανθρώπων και βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη, συμπάθεια και εκτίμηση, ονομάζεται φιλία. Είναι η αγάπη και η ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης, και έντονο ενδιαφέρον για τον άλλο το οποίον προκαλεί ευχαρίστηση.
Όταν η φιλία και η εμπιστοσύνη βασίζονται σε συμφέρον ατομικό, όταν κάποιος συναναστρέφεται τον άλλο για ιδιοτελείς σκοπούς, ή τον ο ένας χρησιμοποιεί τον άλλο, αυτό δε λέγεται φιλία, αλλά εκμετάλλευση. Η πραγματική φιλία και εμπιστοσύνη στα εύκολα φαντάζει όμορφη και απλή, αλλά στα δύσκολα δοκιμάζεται και φανερώνεται η πραγματική αλήθεια.
Πολλοί πιστεύουν, ότι φιλία και εμπιστοσύνη υπάρχουν όχι μόνο σαν έννοιες, αλλά σαν πράξη εφαρμοσμένη.
Άλλοι περισσότερο ή λιγότερο δεν πιστεύουν σ αυτές τις έννοιες, διότι ίσως κάποιοι που τους φέρθηκαν σκάρτα, τους πλήγωσαν και τους απογοήτευσαν.
Όμως είναι δύσκολη η ανθρώπινη συμβίωση χωρίς πίστη, διότι αυτή είναι η αρχή των πάντων και η αρχή του ανθρώπου στην οποία θεμελιώνει την ίδια την ύπαρξή του.
Γι αυτό το λόγο οι άνθρωποι αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις φιλίας, αγάπης και πίστης, αισθήματα όμως που εύκολα χάνονται δυστυχώς, αν ανάμεσα τους παρεισφρήσουν προσωπικά συμφέροντα.